Νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα OLIVIA: Καινοτομία στον Τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς
Νέο Ερευνητικό Πρόγραμμα OLIVIA: Καινοτομία στον Τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς
Με χαρά ανακοινώνουμε την ένταξη του νέου ερευνητικού προγράμματος OLIVIA στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία 2014-2020. Το έργο, με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 398.935,00€ και δημόσια χρηματοδότηση 297.701,25€, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς με λιγότερο αλάτι και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ανταγωνιζόμενο τις ανάγκες για προϊόντα υψηλής ποιότητας και αυξημένης διατροφικής αξίας.
Καινοτόμες Τεχνολογίες για Υγιεινά Προϊόντα
Το έργο OLIVIA έχει ως στόχο να συνδυάσει την παραδοσιακή γεύση των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών με σύγχρονες καινοτόμες τεχνολογίες, που μειώνουν την ποσότητα αλατιού χωρίς να επηρεάζουν την ποιότητα. Ειδικότερα, το έργο θα εξετάσει τη χρήση εναλλακτικών τεχνολογιών ωσμωτικής αφυδάτωσης και εδώδιμων επικαλύψεων για την αποδοτική μείωση του αλατιού κατά τη διαδικασία ζύμωσης. Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθούν φυσικά, υψηλής διατροφικής αξίας μέσα για να ενισχυθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων.
Αυξημένη Διάρκεια Ζωής χωρίς Συντηρητικά
Με στόχο την αύξηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων χωρίς τη χρήση συντηρητικών, το έργο θα μελετήσει την προσθήκη φυσικών αντιοξειδωτικών και αιθέριων ελαίων που προέρχονται από ελληνικές φυτικές πηγές, ενισχύοντας έτσι την υγιεινή διάσταση του τελικού προϊόντος.
Πλατφόρμα για Προώθηση της Καινοτομίας
Η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή, αλλά επεκτείνεται και στην πλατφόρμα προώθησης των νέων προϊόντων. Μια σύγχρονη και εύχρηστη ψηφιακή πλατφόρμα θα αναπτυχθεί για να ενισχύσει την προβολή και εξαγωγή των προϊόντων, ενθαρρύνοντας τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και την προώθηση της καινοτομίας.
Ανάλυση Κύκλου Ζωής & Βιωσιμότητα
Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση κύκλου ζωής των νέων προϊόντων και τεχνοοικονομική ανάλυση της γραμμής παραγωγής, προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες και αειφόρες τεχνολογίες παραγωγής. Οι παρεμβάσεις αυτές στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας της εταιρείας, συμβάλλοντας στην παραγωγή προϊόντων που συνδυάζουν ποιοτικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.
Αναπτυξιακή Πρόοδος και Εξαγωγικές Δυνατότητες
Το πρόγραμμα OLIVIA θα ενισχύσει το φάσμα των προϊόντων της εταιρείας και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της εξαγωγικής δυνατότητας και κερδοφορίας της. Παράλληλα, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και η παραγωγή καινοτόμων προϊόντων με αυξημένη διατροφική αξία και χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της εταιρείας.
Το έργο OLIVIA υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων, ενώ συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού και την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.